Parkinsonova bolezen dednost

Velika večina primerov Parkinsonove bolezni niso neposredno dedni. Približno 15 do 25 odstotkov ljudi z diagnozo Parkinsonove bolezni ima med sorodniki osebo, ki prav tako trpi zaradi te bolezni. V nekaterih študija so raziskovalci ugotovili, da imajo ljudje, pri katerih je z boleznijo prizadet sorodnik prve stopnje, kot so starši, bratje in sestra, 4 do 9 odstotkov večjo možnost za razvoj parkinsonove bolezni v primerjavi s splošno populacijo. To pomeni, da imajo osebe, katerih starši imajo parkinsonovo bolezen, nekoliko večjo stopnjo tveganja kot je v splošni populaciji.

Znanstveniki so odkrili več genskih mutacij, ki bi lahko povzročile bolezen, vendar so le te prisotne pri majhnem številu družin. Nekaterre od teh mutacij vključujejo gene, ki igrajo pomembno vlogo pri proizvodnji dopamina. Parkinsonova bolezen se je pri nekaterih ljudeh razvila v zgodnjem otroštvu, zaradi mutacij v nekaterih genih.

Trenutno je genetika Parkinsonove bolezni predmet intenzivnih raziskav.


Okoljski dejavniki in parkinsonova bolezen

Nekatere raziskave so pokazale, da je lahko Parkinsonova bolezen posledica izpostavljenosti strupom v okolju ali poškodb. Epidemiološke raziskave so opredelile več dejavnikov, ki so lahko povezani s Parkinsonovo boleznijo, vključno z življenjem na podeželju, vodo iz vodnjaka in pesticidi.

Nekatere študije so pokazale, da je daljša poklicna izpostavljenost nekaterim kemikalijam lahko povezana s povišanim tveganjem za Parkinsonovo bolezen.